DIVERSE Night Of The Jumps 2006 - Oświadczenie organizatora. - Motogen.pl
Pragniemy poinformować, że firma Diverse – główny sponsor Finałów Mistrzostw Świata we Freestyle Motocrossie (zaplanowanych na piątek 24. i sobotę 25. listopada w katowickim Spodku) – solidaryzuje się z rodzinami ofiar tragedii w kopalni "Halemba".

Zawody DIVERSE Night Of The Jumps są międzynarodową imprezą wpisaną w kalendarz rozgrywek Mistrzostw Świata IFMXF (International Freestyle Motocross Federation). Ze względu na wymogi tej organizacji przygotowanie hali wymaga zaangażowania ogromnych sił i środków. Ponadto część ekip z całego świata już zjawiła się w Polsce. Z powyższych względów organizator nie może odwołać zawodów.

Z uwagi na powagę sytuacji, organizator zawodów oraz firma Diverse pragną uszanować uczucia rodzin dotkniętych tragedią i aktywnie zaangażować się w pomoc. Dlatego też skupimy się bardziej na rywalizacji sportowej, wyciszając cześć rozrywkową, która w zamierzeniach miała towarzyszyć imprezie. Firma Diverse przeznaczy część dochodów ze sprzedaży biletów na pomoc rodzinom ofiar tragedii w "Halembie". Ponadto poprosimy uznaną organizację charytatywną o pomoc w zbieraniu datków podczas trwania zawodów w piątek i w sobotę.

Współczujemy mieszkańcom Śląska, a w szczególności Rudy Śląskiej i rozumiemy ich odczucia. Z tego względu dołożymy wszelkich starań, żeby przebieg ostatniej rundy Mistrzostw Świata we Freestyle Motocrossie licował z powagą chwili.