2008-04-07 01:11:54.831374
czezwy
napisał(a):
Salut,
Na prośbę Izki podaję parę przepisów. Jeżeli będzie wam smakować, to mogę zapodać jeszcze kilka. Zaznaczam, że wszystkie przepisy są na około sześć osób (bo na tyle zwykle gotuje) które lubią zjeść. A po drugie każdy powinien dostosować potrawy do własnych smaków. Na przykład ja lubię potrawy o dość wyrazistym smaku, często stosuje ostre przyprawy i sporo ziół.
Na pierwszy ogień: PLACKI ZIEMNIACZANE VER.1
Obrane ziemniaki (około 2kg.), jedną cebulę i pół główki czosnku (jak ktoś nie przepada, to może być bez, albo mniej) zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko (całe, choć bez skorupki :tongue: ), sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość cienkie placki Placek powinien cały być chrupiący, bez miękkiego środka, ew. z cienką jego warstwą). Spożywać ze śmietaną lub marynatami może być też kefir, nutella i co tam komu jeszcze pasuje). PLACKI ZIEMNIACZANE VER.2
Placki wykonujemy tak samo jak w ver.1 z tą drobną różnicą, iż placki należy zrobić raczej grube (mniej więcej na grubość palca). Spożywać z GULASZEM (patrz niżej). GULASZ
Ta znana od wieków potrawa ogólnie rzecz biorąc polega na kawałkach mięsa z sosem. Ale ilość jego wersji, sposobów podania, oraz sposobów spożywania, potrafi przyprawić o zawrót głowy. Podam tu jedną z moich ulubionych wersji. Wołowinę (ok 1,5 kilo) pokroić w kostkę (w zależności od gustów 1x1cm, lub 2x2, choć moja babcia robiła 5x5 i też było fajnie), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą (ale na litość boską nie dwoma litrami) i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę (lub do zmięknięcia mięsa, nie wolno dopuścić, do tego żeby mięso się rozpadło). Oczyszczoną paprykę (zasadniczo powinna być czerwona, ale jak to lubi, można na przykład dodać któryś typ węgierskich ostrych papryczek) pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką (zwykłą nie ziemniaczaną) jeśli istnieje tak potrzeba (konsystencja ma być sosu, a nie bulionu, czy nie daj boże kremu). Podawać z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI VER.2, ryżem (sypkim), z chlebem (nie w chlebie :tongue: ). Ewentualnie możemy dodać (tylko nie wszystko na raz):
- odrobinę białego wina
-śmietanę
-oliwę z oliwek
-czerwone wino (polecałbym jakieś ciężkie hiszpańskie)
SMACZNEGO!!
P.
2008-04-07 06:46:30.761845
Silje
napisał(a):
[quote] PLACKI ZIEMNIACZANE VER.1
Obrane ziemniaki (około 2kg.), jedną cebulę i pół główki czosnku (jak ktoś nie przepada, to może być bez, albo mniej) zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko (całe, choć bez skorupki :tongue: ), sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość cienkie placki Placek powinien cały być chrupiący, bez miękkiego środka, ew. z cienką jego warstwą). Spożywać ze śmietaną lub marynatami może być też kefir, nutella i co tam komu jeszcze pasuje). [/quote] [color=#FF00FF]Źlee, mąki daj tyle, żebyś wiedziała że ci się to zlepia troche, ale KONIECZNIE dodaj jeszcze surowy grysik, będą miały boczki pyszczne chrupiące:) bez grysiku cieżko zeby takie wyszły, łatwiej przypalić.
[/color]
2008-04-07 08:55:17.694473
czezwy
napisał(a):
Silja, nigdy nie spaliłem, ale spróbuję.
P.
2008-04-07 09:12:20.869661
Coyo
napisał(a):
A kiedy będzie można tego wszystkiego skosztować? :tongue:
2008-04-07 13:13:09.788582
evil
napisał(a):
6 x duży Heineken + czerwone Marlboro w miękkiej paczce.
2008-04-07 14:46:08.958122
czezwy
napisał(a):
Skosztować?? A co rączek bozia nie dała??
P.
2008-04-07 18:10:21.61886
Wookash
napisał(a):
A ja się uczę na kucharza :P jak chcecie jakiś przepis to piszcie :)
2008-04-07 18:22:48.840524
Coyo
napisał(a):
[quote]Skosztować?? A co rączek bozia nie dała??
P.[/quote] Ciebie się nie pytałem.... :jezyk2:
2008-04-07 20:50:07.286735
Silje
napisał(a):
[color=#FF00FF]A ja tortill'e potrafie zrobić:) Składniki:
-mąka kukurydziana
-gorąca woda
-oliwa, sól
- tochę proszku do pieczenia Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia (na 1 kg mąki dwie torebki), dolać oliwę ( na 1 kg mąki 1/2 szklanki). Powoli dolewać gorąca wodę, wyrabiając ciasto, az będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielić na kulki wielkości piłeczki golfowej, rozwałkowac na cienko i smażyc na patelni teflonowej, gdy zaczną się robić bable przewrocic na drugą stronę. No i jak się juz zrobi to wiadomo co do środka: kawałki kurczaka, najlepiej panierowanego, sałata i sos musztardowy :) [/color]
2008-04-07 21:24:42.128336
Wookash
napisał(a):
Narobiłaś mi "smaka" na tą tortilię :P
Ale zamiast proszku do pieczenia polecam piwo :)
2008-04-08 01:15:00.679577
Szereny
napisał(a):
[quote]A kiedy będzie można tego wszystkiego skosztować? :tongue:[/quote] To ja się dołączę do pytania. Kiedy i gdzie ?? :D P.S. Cześwy, mnie też zapytasz, czy bozia rączki urwała ?? ;>
2008-04-08 01:56:08.27329
czezwy
napisał(a):
Szena nie baw się w fox i nie przekręcaj mi ksywy to raz...
Dwa to Ciebie nie spytam, wiem że jesteś świetną twórczynią kanapek, ale w temacie żarcia najlepiej radzisz sobie z utylizacją. Chyba że trzeba owoca obrać przy weselnym stole :D to wtedy jakoś dziwnie peszysz się.
P.
2008-04-08 14:43:53.935426
Silje
napisał(a):
[quote]Narobiłaś mi "smaka" na tą tortilię :P
Ale zamiast proszku do pieczenia polecam piwo :)[/quote] [color=#FF00FF]O tym nie słyszałam, ale wypróbuje:)[/color]
2008-04-08 18:23:10.43404
Wookash
napisał(a):
[quote]Aaa! Nie macie fajnego przepisu na potrawę z brokułami? :grin:[/quote] A i owszem, zainteresowana tartą z brokułami? Przepisów na tartę jest masa, w zasadzie wszystko sprowadza się do zrobienia ciasta kruchego, wyłożenia go do formy. Co do farszu to wrzucasz różyczki brokół, ser biały, cebulkę smażoną z ziołami, groszek zielony i na to wszystko ser żółty :) oczywista mozesz dac dodtakowo to, co lubisz, praktycznie pełna dowolnośc :P
2008-04-08 19:13:22.168148
Wookash
napisał(a):
Hmm a prodziż chociaż xD? W sumie nie znam dania głównego made by brokuły :P to raczej jako dodatek do czegoś :)
2008-04-08 19:59:42.860577
Silje
napisał(a):
[color=#FF00FF]Moja młodsza siostra robiła ostatnio brokuły gotowane, z serem i kukurydzą, a do tego dawała chyba majonez, moze byc tez sos musztardowy. I to było dodatkiem do makaronu:) musze powiedziec ze dobre:)[/color]
2008-04-08 20:05:35.312284
Wookash
napisał(a):
Silje, a tak btw to ta tortilla to jak na grubośc Ci wychodzi? Jak naleśniki, grubsze? Bo coś dużo tego proszku do pieczenia dajesz :P
[color=#339966][size=9]
Nie wiem czemu mnie ostatnio wszyscy mylą z kimś tam. To Silje jest autorką tortilli :D i.[/size][/color]
2008-04-08 21:21:51.335293
czezwy
napisał(a):
Proponuje krem z brokułów. Nie wymaga ani piekarnika, ani specjalnych cudów.
P.
2008-04-08 21:27:42.696496
Silje
napisał(a):
[quote]Silje, a tak btw to ta tortilla to jak na grubośc Ci wychodzi? Jak naleśniki, grubsze? Bo coś dużo tego proszku do pieczenia dajesz :P
[color=#339966][size=9]
Nie wiem czemu mnie ostatnio wszyscy mylą z kimś tam. To Silje jest autorką tortilli :D i.[/size][/color][/quote] [color=#FF00FF]Zwróć uwagę, że to jest na całe kilo mąki i oczywiście mówie o tych małych torebkach, bo jak duża to jedna:) Tortilla jest troszke grubsza od naleśników, mogę wam kiedyś zdjęcie zrobić. [/color] [color=#CC99FF]Iza żółty ser starty na drobnych oczkach i wymieszany z ciepłymi brokułami ikukurydza [/color]
2008-04-08 23:47:43.646845
czezwy
napisał(a):
Grzanki, "kuleczki ptysiowe", "paluchy piwne...
Co Ci się zamarzy.
P.
2008-04-09 14:20:58.347929
aeRo
napisał(a):
Ja mam pomysł na dobre "kulinarne" danie:
Do szklanki 0,5 l wlewamy 25ml wódki, 100ml cin cin, a reszte zalewamy Pepsi. Smacznego ;)
2008-04-09 23:01:48.939076
Nath
napisał(a):
Ja mam lepszy - do kieliszka 0,25 wlewamy 0,25 czerwonej Finlandii, pijemy N'joy :D
2008-04-09 23:26:45.386971
Silje
napisał(a):
[color=#FF00FF]Właśnie, ja potrzebuje jakiś przepis na dobre drinki, mam 0,7 Sobieskiego do wykorzystania w sobote, i chce drinki :D ale nie mam pomysłu[/color]
2008-04-10 11:13:12.773956
czezwy
napisał(a):
Moja droga jak to mówią, "do tanga trzeba dwojga", co jeszcze masz oprócz Króla do dyspozycji?
P.
2008-04-10 13:26:11.578802
Silje
napisał(a):
[color=#FF00FF]Coyo wymyśl mi dobrego drinka :) Mam 0,7 Sobieskiego, tylko wiesz, tak zeby dobre było i działalo jak afrodyzjak :cfaniak: [/color]
2008-04-10 13:32:25.648375
Coyo
napisał(a):
W tej sytuacji to musiałbym Ci przygotować go osobiście.... :oczko2:
2008-04-10 22:17:38.135109
Silje
napisał(a):
[color=#FF00FF]Na pewno da rade:) Na któryms zloocie :jezyk2: [/color]
2008-04-11 09:27:46.717282
Szereny
napisał(a):
Ale kicha...
Usiłowałam zrobić ten gulasz...
Przypaliłam tylko jedne garnek - więc nie jest źle...
Ale gulasz i tak wyszedł taki trochę... No, w skrócie - niesmaczny, jeśli można tak łagodnego określenia użyć.
Ja jednak gotowanie Wam zostawię :P
2008-04-13 03:27:55.084583
czezwy
napisał(a):
No ja właśnie myślałem, że to Ci się wzięło od tego banerka ;p
P.
2008-04-13 16:30:04.356644
jeszua
napisał(a):
[quote]
Może następnym razem wyjdzie?:glaszcze:
[/quote] tjaa... może chociaż z raz by się zrewanżowała obiadem bez straszenia, że mnie otruje :chytry:
eee... dobra, nic nie mówiłem. gryle też mogą bywać :D [quote] :lol: Nieeee.. ja mam szmergla na punkcie brokułów tak w ogóle. :zeby:
[/quote] a ja ostatnio podawałem na wspomniany wyżej obiad [url=http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/399]takiego cusia[/url] czyli curry z kurakiem i brokułami. nawet fajnie wyszło, wbrew mojemu zwyczajowi narzekania na własne produkty typu obiadowego - może po prostu smak mnie zaskoczył i nie wiedziałem co tym razem skrytykować :zeby: BTW może podzielisz się jakimiś przepisami na brokuły? coś mi dawno nic ciekawego nie wpadło w łapska
jsz
2008-04-13 21:40:33.457195
Szereny
napisał(a):
[quote]nie wiedziałem co tym razem skrytykować :zeby: [/quote] Nieeeeee.. Jeszu, przecież to niemożliwe, żebyś Ty nic nie znalazł do skrytykowania :jezyk2: A wiesz, ja się mogę, jak najbardziej zrewanżować obiadem mejt baj Szereny, ale jesz na własną odpowiedzialność :ok2:
2008-04-14 10:33:45.134428
Sihaja
napisał(a):
No, sama uwierzyc nie moglam: jeszua ugotowal podaje i nie marudzi!! choc nie... skrytykował ryż. :chytry:
Ale faktycznie, danie bylo dość ciekawe.
Eh, chyba moja kolej, coby cos upichcić... jak znajdę, to wrzucę przepis na jagnięcine po mongolsku. (w moim wykonaniu z kurczaka :cfaniak: ) całkiem niezłe jest
2008-04-14 10:54:12.078497
Coyo
napisał(a):
A kto umie prawdziwą sałatkę grecką>???
2008-04-14 12:44:11.105425
Silje
napisał(a):
[color=#FF00FF] :cfaniak: wymienie się za przepis na drinka fajnego :cfaniak: [/color]
2008-04-14 14:25:09.251737
Nath
napisał(a):
[quote]Eh, chyba moja kolej, coby cos upichcić... jak znajdę, to wrzucę przepis na jagnięcine po mongolsku. (w moim wykonaniu z kurczaka :cfaniak: ) całkiem niezłe jest[/quote]
Jagnięcina z kurczaka? A z kota to kisiel i ciastka? ;>
2008-04-14 15:10:42.524183
Coyo
napisał(a):
[quote][quote]Eh, chyba moja kolej, coby cos upichcić... jak znajdę, to wrzucę przepis na jagnięcine po mongolsku. (w moim wykonaniu z kurczaka :cfaniak: ) całkiem niezłe jest[/quote]
Jagnięcina z kurczaka? A z kota to kisiel i ciastka? ;>[/quote] To znaczy że zrobisz mi sałatkę.....?:)
2008-04-15 11:07:41.450249
Nath
napisał(a):
Ja to Ci mogę mój drogi co najwyżej zrobić: "Kotlet z psa, trzeciej kategorii, pomielony razem z budą." (W. Pasikowski - "Psy") ;D
2008-04-16 08:45:38.677711
b3wolf
napisał(a):
Odpaliliśmy taki fristajlowy dział, do którego możecie wrzucać swoje kulinarne propozycje :)
2008-04-23 12:39:13.107339
Coyo
napisał(a):
A gdzie on bo ja jak zwykle ślepy?
2008-04-23 13:18:22.924631
czezwy
napisał(a):
Spokojnie Coyo. Zobaczysz go jak tylko wreszcie skończę redakcje artykułów. Byłyby już dawno gdyby nie to, że w robocie sobie niedługo głowę urwę.
P.