Był to również debiut teamu Ready2Racem startującego w składzie: Daniel Kuchnia z Krapkowic w woj. Opolskim – Superstock 600, Arek Michalski z Tarnowa – GSXR1000, Mirosław Machij z Wołowa i Radosław Skalmierski z Krakowa – GSXR 600, Michał Bożałek oraz Łukasz Sacha, obaj z Warszawy – Klasa Rookie600.
W klasie SUPERSTOCK 600 odbyły się dwa wyścigi. Daniel Kuchnia rywalizujący o Mistrzostwo Polski podczas pierwszego, sobotniego wyścigu zajął 11 miejsce. Podczas niedzielnego startu było już dużo lepiej. Do 8 okrążenia utrzymywał wywalczoną w eliminacji 4 pozycję, jednak do mety dojechał ostatecznie na 7. pozycji. W klasyfikacji generalnej zajmuje 11 miejsce z 14 punktami na koncie. Liderem, z 50 pkt. jest zwycięzca obu wyścigów, Andrzej Chmielewski (OtoMoto RT).
O pechu może mówić Radek Skalmierski, zeszłoroczny numer 2 Pucharu SUZUKI GSXR do 600. W eliminacjach „wykręcił” drugi czas i do wyścigu przymierzał się z pierwszej linii. W trakcie okrążenia rozgrzewkowego przed startem, uszkodzeniu uległ amortyzator skrętu, co spowodowało rezygnację z dalszej rywalizacji. W tym samym wyścigu 14. miejsce zajął Mirosław Machij, a w klasie pow. 600 Arkadiusz Michalski był 13.
Bratobójczą walkę stoczyli zawodnicy z Warszawy. Michał Bożałek i Łukasz Sacha, startujący w klasie ROOKIE 600 zderzyli się ze sobą na najszybszym zakręcie toru podczas pierwszego okrążenia. Dla obu wyścig zakończył się w szpitalu.
Pierwszy weekend nie spełnił naszych oczekiwań i aspiracji. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej i że Łukasz i Michał będą mogli szybko wrócić do wyścigów. – mówi Arek Michalski, zawodnik i szef teamu. – Od II rundy w barwach zespołu wystąpi nowy zawodnik – Marcin Adamczewski, który wystartuje, razem z Danielem Kuchnią, w klasie Superbike.
Sponsorami Ready2Race są: Hi-Tec, Rafineria Jedlicze, Mokate, E-monety, Rider, Gmina Wołów.
II runda Mistrzostw Polski już 29.05-01.06.2008 .
Informacje dla prasy:
Ready2Race
Arkadiusz Michalski
tel. 501895585
e-mail: [email protected],
Krzysztof Ślusarz
Kawałek Świata-Media
Tel. 603 163076
e-mail: [email protected]